Should I get a headphone amp for Headphones: Audio-Technica ATH-M50
You are Unregistered, please register to gain Full access.    
Advertisements


Hardware and Gear Hardware, gear, equipment; Whatever you call it, talk about tangible, physical music-making stuff here. Synths, Modular, drum machines, controllers etc all goes here.

Reply
Thread Tools
Old 22-02-2014, 11:41 PM   #1
Bluesh1ft
Sample Destroyer
Bluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond repute
Bluesh1ft's Avatar
In another world, usually
Posts: 261
MC Status: 2710
Thanks: 116
Thanked 54 Times in 44 Posts
Should I get a headphone amp for Headphones: Audio-Technica ATH-M50

Title pretty much explains it. Also, do those external sound_cards have headphone amps?
Do those sound cards have pre amps for things like guitar? Is there any delay with those sound cards because they are external?

Advertisements

Bluesh1ft is offline   Thanks Reply With Quote
Old 23-02-2014, 12:36 AM   #2
slugvision
Knob Twiddler
slugvision has a reputation beyond reputeslugvision has a reputation beyond reputeslugvision has a reputation beyond reputeslugvision has a reputation beyond reputeslugvision has a reputation beyond reputeslugvision has a reputation beyond reputeslugvision has a reputation beyond reputeslugvision has a reputation beyond reputeslugvision has a reputation beyond reputeslugvision has a reputation beyond reputeslugvision has a reputation beyond repute
slugvision's Avatar
Tampere
Age: 32
Posts: 248
MC Status: 3810
Thanks: 42
Thanked 76 Times in 49 Posts
Re: Should I get a headphone amp for Headphones: Audio-Technica ATH-M50

You might want an interface to get balanced signal line to your headphones and yes, interfaces have preamps for inputs. The latency depends mostly on your buffer size / sample rate settings (and cpu).

Also, you might want to take a look at this:
[Only registered and activated users can see links. Click here to register]
slugvision is offline   Thanks Reply With Quote
Old 23-02-2014, 12:51 AM   #3
Solarite
-
Solarite is a savage MCSolarite is a savage MCSolarite is a savage MCSolarite is a savage MCSolarite is a savage MCSolarite is a savage MCSolarite is a savage MCSolarite is a savage MCSolarite is a savage MCSolarite is a savage MCSolarite is a savage MC
Solarite's Avatar
Mid
Age: 29
Posts: 1,092
MC Status: 63769944
Thanks: 95
Thanked 105 Times in 78 Posts
Re: Should I get a headphone amp for Headphones: Audio-Technica ATH-M50

Even a half decent headphone amp/external interface is going to sound better than the average onboard PC or laptop soundcard, so yeah, go for it...

There's always going to be some sort of delay for inputs, but the amount depends on the connection to the PC. USB might be a bit slow (I think I read it's around 11ms for USB 2.0) but firewire and PCI are much faster and are going to be completely negligible.

------------------
Solarite is offline   Thanks Reply With Quote
Old 23-02-2014, 12:52 AM   #4
RFJ
IDMf ArtistModerator
RFJ is a savage MCRFJ is a savage MCRFJ is a savage MCRFJ is a savage MCRFJ is a savage MCRFJ is a savage MCRFJ is a savage MCRFJ is a savage MCRFJ is a savage MCRFJ is a savage MCRFJ is a savage MC
RFJ's Avatar
I live in California.
Age: 39
Posts: 13,265
MC Status: 199655218
Thanks: 5,036
Thanked 5,119 Times in 3,279 Posts
Re: Should I get a headphone amp for Headphones: Audio-Technica ATH-M50

No, you do not need an amp for m50's.

I run mine primarily through my interfce (focusrite 2i4) but even when they are straight into the computer or phone they are plenty loud with nice bass response.

------------------
RFJ is offline   Thanks Reply With Quote
Old 23-02-2014, 01:09 AM   #5
Oatbag
IDMf Artist
Oatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MC
Oatbag's Avatar
Best Coast
Posts: 4,298
MC Status: 109960
Thanks: 1,432
Thanked 2,201 Times in 1,426 Posts
Re: Should I get a headphone amp for Headphones: Audio-Technica ATH-M50

And USB interfaces aren't slow enough to be bothered to deal with firewire or PCI (which can both be a hassle)
Oatbag is offline   Thanks Reply With Quote
Old 23-02-2014, 02:45 AM   #6
relic
IDMf SupporterIDMf ArtistModerator
relic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MC
relic's Avatar
The AK Rowdy Rowdy
Posts: 18,453
MC Status: 8590030
Thanks: 11,867
Thanked 7,982 Times in 5,606 Posts
Re: Should I get a headphone amp for Headphones: Audio-Technica ATH-M50

I might be wrong here, but I think the benefit of a headphone amp (like using an amp in any situation) is it allows you to get more volume before you reach a noise floor or distortion. I don't feel like I need one (using a fair decent firewire interface) as I can't even turn my headphone output more than half way up before it gets painfully loud.

------------------
Tunes That Go Boom 001


InTheAM on MixCloud
@DJInTheAM on FB
coming soon...monthly mix series...Tunes That Go Boom
relic is offline   Thanks Reply With Quote
Old 23-02-2014, 03:00 AM   #7
Oatbag
IDMf Artist
Oatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MC
Oatbag's Avatar
Best Coast
Posts: 4,298
MC Status: 109960
Thanks: 1,432
Thanked 2,201 Times in 1,426 Posts
Re: Should I get a headphone amp for Headphones: Audio-Technica ATH-M50

Using a headphone amp is generally only needed if you have high impedance headphones. So if you buy the 300 Ohm version for example, you might need some extra power. In theory the high impedance ones with proper amplification will perform better than the lower once.

My headphones are only 80 Ohm so I am in the same boat as you with more than enough power. When I am mixing my own stuff though I often do have the interface knob turned nearly all the way up.

Listening to commercial tracks at that volume setting kills me though.
Oatbag is offline   Thanks Reply With Quote
Old 23-02-2014, 03:02 AM   #8
relic
IDMf SupporterIDMf ArtistModerator
relic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MC
relic's Avatar
The AK Rowdy Rowdy
Posts: 18,453
MC Status: 8590030
Thanks: 11,867
Thanked 7,982 Times in 5,606 Posts
Re: Should I get a headphone amp for Headphones: Audio-Technica ATH-M50

Does it count if I said 300 "Om's" during mediation?

------------------
Tunes That Go Boom 001


InTheAM on MixCloud
@DJInTheAM on FB
coming soon...monthly mix series...Tunes That Go Boom
relic is offline   Thanks Reply With Quote
Old 23-02-2014, 05:08 AM   #9
Oatbag
IDMf Artist
Oatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MCOatbag is a savage MC
Oatbag's Avatar
Best Coast
Posts: 4,298
MC Status: 109960
Thanks: 1,432
Thanked 2,201 Times in 1,426 Posts
Re: Should I get a headphone amp for Headphones: Audio-Technica ATH-M50

Oatbag is offline   Thanks Reply With Quote
Thanks to Oatbag
relic (23-02-2014)
Old 23-02-2014, 05:11 AM   #10
relic
IDMf SupporterIDMf ArtistModerator
relic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MC
relic's Avatar
The AK Rowdy Rowdy
Posts: 18,453
MC Status: 8590030
Thanks: 11,867
Thanked 7,982 Times in 5,606 Posts
Re: Should I get a headphone amp for Headphones: Audio-Technica ATH-M50

Quote:
Originally Posted by Oatbag View Post
You know you <3 me...

------------------
Tunes That Go Boom 001


InTheAM on MixCloud
@DJInTheAM on FB
coming soon...monthly mix series...Tunes That Go Boom
relic is offline   Thanks Reply With Quote
Old 23-02-2014, 06:18 AM   #11
Muse-ic
Wanderer
Muse-ic is a savage MCMuse-ic is a savage MCMuse-ic is a savage MCMuse-ic is a savage MCMuse-ic is a savage MCMuse-ic is a savage MCMuse-ic is a savage MCMuse-ic is a savage MCMuse-ic is a savage MCMuse-ic is a savage MCMuse-ic is a savage MC
Muse-ic's Avatar
Posts: 5,701
MC Status: 6963183
Thanks: 6,199
Thanked 4,075 Times in 2,700 Posts
Re: Should I get a headphone amp for Headphones: Audio-Technica ATH-M50

Quote:
Originally Posted by RFJ View Post
No, you do not need an amp for m50's.

I run mine primarily through my interfce (focusrite 2i4) but even when they are straight into the computer or phone they are plenty loud with nice bass response.
Yeah I have M50's and the same interface as well...(focusrite 2i4) And I can only turn it up less than half volume to be at comfortable level.

So, OP you just need an interface...

[Only registered and activated users can see links. Click here to register]
Muse-ic is offline   Thanks Reply With Quote
Old 23-02-2014, 01:58 PM   #12
Bluesh1ft
Sample Destroyer
Bluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond repute
Bluesh1ft's Avatar
In another world, usually
Posts: 261
MC Status: 2710
Thanks: 116
Thanked 54 Times in 44 Posts
Re: Should I get a headphone amp for Headphones: Audio-Technica ATH-M50

Would this provide good quality

Amazon.com : M-Audio M-Track 2-Channel Portable USB Audio and MIDI Interface with Ignite by AIR and Ableton Live LIte : Computer Audio Interfaces : Musical Instruments [Only registered and activated users can see links. Click here to register]

I am kinda floating between the m-track above and the scarlet 2i4
I can get the M-track for 89 bucks new, so here comes the question...

If someone used them both for the same mix n' master using both audio and midi inputs, would there be any noticeable difference?

Oh I should also note that someone might be selling me a Tascam Us-144 mII for like 50 bucks.

Last edited by Bluesh1ft; 23-02-2014 at 02:06 PM..
Bluesh1ft is offline   Thanks Reply With Quote
Old 23-02-2014, 02:09 PM   #13
joem
Savage Mad Cunt
joem is a savage MCjoem is a savage MCjoem is a savage MCjoem is a savage MCjoem is a savage MCjoem is a savage MCjoem is a savage MCjoem is a savage MCjoem is a savage MCjoem is a savage MCjoem is a savage MC
Posts: 1,966
MC Status: 22510
Thanks: 2
Thanked 450 Times in 381 Posts
Re: Should I get a headphone amp for Headphones: Audio-Technica ATH-M50

i do use the focusrite vrm box some people hate it some love it i love it mainly down to the soft where and the different virtual monitors it gives you for checking your songs to.
joem is offline   Thanks Reply With Quote
Old 23-02-2014, 05:10 PM   #14
RFJ
IDMf ArtistModerator
RFJ is a savage MCRFJ is a savage MCRFJ is a savage MCRFJ is a savage MCRFJ is a savage MCRFJ is a savage MCRFJ is a savage MCRFJ is a savage MCRFJ is a savage MCRFJ is a savage MCRFJ is a savage MC
RFJ's Avatar
I live in California.
Age: 39
Posts: 13,265
MC Status: 199655218
Thanks: 5,036
Thanked 5,119 Times in 3,279 Posts
Re: Should I get a headphone amp for Headphones: Audio-Technica ATH-M50

Quote:
Originally Posted by Bluesh1ft View Post
Would this provide good quality

[Only registered and activated users can see links. Click here to register]


I am kinda floating between the m-track above and the scarlet 2i4
I can get the M-track for 89 bucks new, so here comes the question...

If someone used them both for the same mix n' master using both audio and midi inputs, would there be any noticeable difference?

Oh I should also note that someone might be selling me a Tascam Us-144 mII for like 50 bucks.
The interface itself won't provide a noticeable difference in sound quality on the listeners end. The interface, however, might produce a clearer listening experiance on your end thus making it a bit easier to mix.

Can't speak for the m track but I noticed a sizable jump in quality going from the fast track to the 2i4 I have now in overall volume and clarity. I think the fast track has noise issues too but that's another story. Anyway, my mixes got better when I upgraded because I could more clearly hear what was going on. That effected the end result, not the actual box itself, were the same mix applied.

Never used the tascam.

------------------
RFJ is offline   Thanks Reply With Quote
Old 23-02-2014, 06:16 PM   #15
relic
IDMf SupporterIDMf ArtistModerator
relic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MCrelic is a savage MC
relic's Avatar
The AK Rowdy Rowdy
Posts: 18,453
MC Status: 8590030
Thanks: 11,867
Thanked 7,982 Times in 5,606 Posts
Re: Should I get a headphone amp for Headphones: Audio-Technica ATH-M50

Just to be clear since you bring up MIDI...that doesn't have anything to do with audio quality.

I briefly had a Tascam interface I was using with my laptop. It was OK. I would say probably go with the Focusrite, they have good rep among the entry level, bedroom crowd. I had an M Audio PCI audio interface and cant really speak highly of it.

------------------
Tunes That Go Boom 001


InTheAM on MixCloud
@DJInTheAM on FB
coming soon...monthly mix series...Tunes That Go Boom
relic is offline   Thanks Reply With Quote
Old 23-02-2014, 07:47 PM   #16
slugvision
Knob Twiddler
slugvision has a reputation beyond reputeslugvision has a reputation beyond reputeslugvision has a reputation beyond reputeslugvision has a reputation beyond reputeslugvision has a reputation beyond reputeslugvision has a reputation beyond reputeslugvision has a reputation beyond reputeslugvision has a reputation beyond reputeslugvision has a reputation beyond reputeslugvision has a reputation beyond reputeslugvision has a reputation beyond repute
slugvision's Avatar
Tampere
Age: 32
Posts: 248
MC Status: 3810
Thanks: 42
Thanked 76 Times in 49 Posts
Re: Should I get a headphone amp for Headphones: Audio-Technica ATH-M50

Yeah I'd go for the focusrite as well. I have 2i4 and it's more than enough for me at the moment.
slugvision is offline   Thanks Reply With Quote
Old 23-02-2014, 07:54 PM   #17
scyn
IDMf Artist
scyn is a savage MCscyn is a savage MCscyn is a savage MCscyn is a savage MCscyn is a savage MCscyn is a savage MCscyn is a savage MCscyn is a savage MCscyn is a savage MCscyn is a savage MCscyn is a savage MC
/\/\/\
Posts: 7,767
MC Status: 389883006
Thanks: 1,145
Thanked 3,291 Times in 2,080 Posts
Re: Should I get a headphone amp for Headphones: Audio-Technica ATH-M50

Quote:
Originally Posted by relic View Post
Just to be clear since you bring up MIDI...that doesn't have anything to do with audio quality.
@[Only registered and activated users can see links. Click here to register]
: Also most midi controllers connect via usb - I doubt you're even going to use that midi port for anything. The focusrite seems the better of the two boxes, and their support is pretty good (quick to respond, friendly etc.)
scyn is offline   Thanks Reply With Quote
Thanks to scyn
relic (23-02-2014)
Old 23-02-2014, 08:33 PM   #18
Muse-ic
Wanderer
Muse-ic is a savage MCMuse-ic is a savage MCMuse-ic is a savage MCMuse-ic is a savage MCMuse-ic is a savage MCMuse-ic is a savage MCMuse-ic is a savage MCMuse-ic is a savage MCMuse-ic is a savage MCMuse-ic is a savage MCMuse-ic is a savage MC
Muse-ic's Avatar
Posts: 5,701
MC Status: 6963183
Thanks: 6,199
Thanked 4,075 Times in 2,700 Posts
Re: Should I get a headphone amp for Headphones: Audio-Technica ATH-M50

Also the focusrite 2i4 has midi in and out. Not bad for a under 200 dollar interface. I bought mine for 170 at guitar center, they had a special.
Muse-ic is offline   Thanks Reply With Quote
Old 23-02-2014, 11:47 PM   #19
Bluesh1ft
Sample Destroyer
Bluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond reputeBluesh1ft has a reputation beyond repute
Bluesh1ft's Avatar
In another world, usually
Posts: 261
MC Status: 2710
Thanks: 116
Thanked 54 Times in 44 Posts
Re: Should I get a headphone amp for Headphones: Audio-Technica ATH-M50

can anybody tell me if its a good deal getting the package


Scarlett Studio HP60 Headphones- are these any good?


Scarlett Studio CM25 microphone- any good?


Thanks in advance
Bluesh1ft is offline   Thanks Reply With Quote
Old 24-02-2014, 12:23 AM   #20
CocaineAudio
Soundscaper
CocaineAudio has much to be proud ofCocaineAudio has much to be proud ofCocaineAudio has much to be proud ofCocaineAudio has much to be proud ofCocaineAudio has much to be proud ofCocaineAudio has much to be proud ofCocaineAudio has much to be proud ofCocaineAudio has much to be proud of
CocaineAudio's Avatar
Newark, New Jersey
Posts: 371
MC Status: 1010
Thanks: 1
Thanked 20 Times in 18 Posts
Re: Should I get a headphone amp for Headphones: Audio-Technica ATH-M50

why do you want an amp for in the first place?

Advertisements


------------------
Follow Me On Twitter: @SluRty
SlurRty Memories (Original Mix) *Released 6-18-14* =
CocaineAudio is offline   Thanks Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Audio-Technica ATH-M50? yelshamusic The Studio 33 02-12-2013 07:14 PM
Headphones, Headphone amps and monitors... Goolue The Studio 19 30-06-2012 09:33 AM
Audio-Technica ATH-M50s with soundcard or dac? TEFL The Studio 15 16-09-2011 02:15 PM
Audio-Technica ATH-M30 Headphones Review astroidmist The Studio 2 10-09-2011 05:12 AM
new headphones or audio interface? J.HiZ The Studio 16 01-09-2011 09:46 PM


All times are GMT +1. The time now is 02:22 AM.


Electronic Music Forums

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.