Trying to sync up my RM1x to Roland SP-808
You are Unregistered, please register to gain Full access.    
Advertisements


Hardware and Gear Hardware, gear, equipment; Whatever you call it, talk about tangible, physical music-making stuff here. Synths, Modular, drum machines, controllers etc all goes here.

Reply
Thread Tools
Old 03-01-2014, 01:13 PM   #1
radiowaves
Savage Mad Cunt
radiowaves is a savage MCradiowaves is a savage MCradiowaves is a savage MCradiowaves is a savage MCradiowaves is a savage MCradiowaves is a savage MCradiowaves is a savage MCradiowaves is a savage MCradiowaves is a savage MCradiowaves is a savage MCradiowaves is a savage MC
radiowaves's Avatar
Age: 29
Posts: 2,162
MC Status: 24505865
Thanks: 124
Thanked 122 Times in 97 Posts
Trying to sync up my RM1x to Roland SP-808

I want to trigger my sp 808 via midi from my Yamaha Rm1x, all works fine exept when I press stop and play the track again, or switch to different style/song. Then the Sample Bank on SP-808 switches back to bank no 1. I also cannot get the MIDI through to work to plug in my analog synth.

RM1x acts also funny with MIDI input: I play keys on my midi keyboard, notes are sent to track 1. I want to send those keys to MIDI out, but I found it is not possible...
It is also not possible to layer different tracks to midi keyboard. So I have the keyboard set to track one, track one TG is OFF (keyboard still plays it) and recorded notes in my RM1x get sent to midi out to my other synth simultanously, saves up space... SO I have like two tracks on one track.


I would still like to get the RM1x and SP-808 midi to act right.

Advertisements

radiowaves is offline   Thanks Reply With Quote
Old 03-01-2014, 01:27 PM   #2
lolirl
Administrator
lolirl is a savage MClolirl is a savage MClolirl is a savage MClolirl is a savage MClolirl is a savage MClolirl is a savage MClolirl is a savage MClolirl is a savage MClolirl is a savage MClolirl is a savage MClolirl is a savage MC
lolirl's Avatar
Posts: 14,252
MC Status: 744039091
Thanks: 11,007
Thanked 7,433 Times in 4,609 Posts
Re: Trying to sync up my RM1x to Roland SP-808

The first issue is probably to do with your DAW sending reset CC when you press stop.
Check in the preferences to see if you can switch it off or at the start of the song (before it starts) write in a CC message to get your SP-808 to change to the correct patch.

MIDI THRU is selectable in the MIDI parameters menu on the SP-808, it's set to OUT as default.

I'm a little confused with your RM1x story, sorry.
I'll try to help if I can, I just got a bit lost there.
lolirl is offline   Thanks Reply With Quote
Old 03-01-2014, 03:11 PM   #3
pipeheid
Learning The Ropes
pipeheid will become famous soon enough
pipeheid's Avatar
Posts: 6
MC Status: 60
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Re: Trying to sync up my RM1x to Roland SP-808

I had to update the OS chip on the RM1x to stop it sending the reset message - yamaha uk should be able to supply them
pipeheid is offline   Thanks Reply With Quote
Old 03-01-2014, 04:01 PM   #4
pipeheid
Learning The Ropes
pipeheid will become famous soon enough
pipeheid's Avatar
Posts: 6
MC Status: 60
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Re: Trying to sync up my RM1x to Roland SP-808

There's a guy shows you how to do it. With puppets.

unfortunately I cant post linky but
he's at lowbroweyedotcom - the article is "Let’s Upgrade a Yamaha RM1x Sequence Remixer!"
pipeheid is offline   Thanks Reply With Quote
Thanks to pipeheid
radiowaves (03-01-2014)
Old 03-01-2014, 04:17 PM   #5
radiowaves
Savage Mad Cunt
radiowaves is a savage MCradiowaves is a savage MCradiowaves is a savage MCradiowaves is a savage MCradiowaves is a savage MCradiowaves is a savage MCradiowaves is a savage MCradiowaves is a savage MCradiowaves is a savage MCradiowaves is a savage MCradiowaves is a savage MC
radiowaves's Avatar
Age: 29
Posts: 2,162
MC Status: 24505865
Thanks: 124
Thanked 122 Times in 97 Posts
Re: Trying to sync up my RM1x to Roland SP-808

Quote:
Originally Posted by pipeheid View Post
There's a guy shows you how to do it. With puppets.

unfortunately I cant post linky but
he's at lowbroweyedotcom - the article is "Let’s Upgrade a Yamaha RM1x Sequence Remixer!"
I have to solder a new chip?
Thats a pity, and I am not in UK. I'll have to see if I can bring my RM1x to local synth repairshop.
radiowaves is offline   Thanks Reply With Quote
Old 03-01-2014, 04:18 PM   #6
pipeheid
Learning The Ropes
pipeheid will become famous soon enough
pipeheid's Avatar
Posts: 6
MC Status: 60
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Re: Trying to sync up my RM1x to Roland SP-808

Quote:
Originally Posted by radiowaves View Post
I am not in UK.

sorry - force of habit
pipeheid is offline   Thanks Reply With Quote
Old 03-01-2014, 04:20 PM   #7
lolirl
Administrator
lolirl is a savage MClolirl is a savage MClolirl is a savage MClolirl is a savage MClolirl is a savage MClolirl is a savage MClolirl is a savage MClolirl is a savage MClolirl is a savage MClolirl is a savage MClolirl is a savage MC
lolirl's Avatar
Posts: 14,252
MC Status: 744039091
Thanks: 11,007
Thanked 7,433 Times in 4,609 Posts
Re: Trying to sync up my RM1x to Roland SP-808

[Only registered and activated users can see links. Click here to register]

Advertisements

lolirl is offline   Thanks Reply With Quote
Thanks to lolirl
radiowaves (03-01-2014)
Reply


Thread Tools

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
mfb-522 vs. Roland 707 docbrown Hardware and Gear 7 29-01-2015 06:49 PM
90's Era Roland MC's emissary The Studio 4 19-11-2012 07:16 PM
Out o Sync Phosphate Sound Design, Mixing, & Studio Techniques 6 13-11-2011 08:25 PM


All times are GMT +1. The time now is 06:39 PM.


Electronic Music Forums

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.